JUNTS CONTRA LA POBRESA

El proper dia 17 es celebra el Dia Internacional per l’Eradicació de la Pobresa. Aquesta diada va ser creada l’any 1993 per l’Assemblea General de l’ONU amb la finalitat de promoure una major consciència sobre la necessitat de suprimir la pobresa i la indigència arreu del món. El lema d’ enguany “Junts contra la pobresa” vol posar de relleu la necessitat d’una aliança mundial en la lluita contra aquesta xacra social.

La pobresa es una realitat cada cop més propera. Segons les dades de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya un 20,4% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa, es  dir  un de cada cinc catalans no disposen d’ingressos econòmics suficients per afrontar les necessitats bàsiques de la vida quotidiana.  La població major de 65 anys és el col·lectiu més vulnerable amb una taxa de risc a la pobresa del 25,1%, seguida dels menors de 16 anys amb un 23,4%. Actualment, del total de 600.000 persones aturades, n’hi ha 340.000 que no cobren l’atur i, d’aquestes, més de 160.000 no tenen cap altra tipus de cobertura econòmica. Entre l’actual més i el proper mes de març, es calcula que un 70% de les persones aturades hauran esgotar les prestacions de l’atur. ( www. donemelmillordenosaltres.cat )

A Manresa, com a tot arreu, cap vegada hi ha mes persones que queden fora de la cobertura dels recursos públics. Ho demostren les dades de Càrites Arxipestral de Manresa publicades aquesta setmana, segons les quals s’han duplicat i, en alguns casos, triplicat, el nombre de casos que atenen. (Regió 7, 12.10.2011)

Tots podem assumir compromisos per fer més efectiva la lluita contra la pobresa. A nivell individual podem contribuir incrementant la nostra col·laboració, econòmica o personal, amb les entitats que treballen en aquest camp, especialment amb aquelles que no tenen només un plantejament assistencialista sinó també de promoció de les persones i de canvi de les estructures que generen la pobresa. Tots podem fer alguna cosa per enfortir i vertebrar encara més el ric teixit d’entitats solidàries que te Catalunya.

Però el compromís individual no ens ha de fer oblidar que  son les institucions i els governs els que tenen la major responsabilitat en impulsar polítiques que contribueixin progressivament a eradicar la pobresa. El proper dia 17 es una data que el govern de la Generalitat podria aprofitar per anunciar, en lloc de noves retallades, tres compromisos solemnes: en primer lloc que fa seus els objectius europeus de lluita contra l’exclusió; en segon lloc que treballarà per equiparar la inversió social a Catalunya, actualment del 17,8%, amb la de la resta de la Unió Europea, on és del 26% i en tercer lloc la creació d’un sistema més ambiciós de protecció social i de rendes mínimes d’inclusió que cobreixi les necessitat bàsiques de les persones en risc d’exclusió.

Seria una bona manera de demostrar que el govern de la Generalitat es conscient que tots els índex de benestar i qualitat de vida apunten a un creixement de la desigualtat i, de fet, cap a una polarització fulminant de la societat. La despossessió material i simbòlica que comporta la pobresa, no es el millor camí per construir un país amb una identitat col·lectiva forta. No es possible l’avenç nacional sense polítiques que afavoreixin la cohesió social.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s